Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2006 09:27 - Най популярните сайтове
Автор: foreva Категория: Забавление   
Прочетен: 4488 Коментари: 0 Гласове:
0



eBay.com
Популярност: 168 милиона потребители
Сайт за покупки и търгове, създаден от Пиер Омидяр през 1995 в САЩ. Идеята се родила по леко комичен повод - годеницата на Пиер се притеснявала, че след преместването им в Силиконовата долина няма да може да поддържа колекцията си с кутийки от бонбоните PEZ. Затова Омидяр се заел да създаде система за покупко-продажби, която да е достъпна за всеки. Първата сделка била за един счупен лазерен принтер. Оттогава обаче работите доста са напреднали и днес хората прекарват повече време в дебрите на eBay, отколкото в който и да е друг сайт.

wikipedia.com
Популярност: 912 000 посещения дневно
Онлайн енциклопедия, създадена от Джими Уейлс през 2001 в САЩ. Джими от дете се дразнел от традиционните енциклопедии - скъпи, неудобни, консервативни и обикновено безнадеждно остарели още преди да излязат от печатницата. Решението се оказало просто: свободната Уикипедия, в която всеки може да е не само читател, но и автор или редактор. Статиите се обновяват буквално минути след реалните събития, а обхватът им включва всичко, дори и теми, които Енциклопедия Британика старателно заобикаля, като биографии на порно звезди или рецепти за пудинг. Разбира се, когато всеки е автор, се случват и гафове (една статия например обвиняваше за убийството на Боби Кенеди най-близкия му помощник). Но като цяло, подчертава Уейлс, грешките са съвсем малко - за това се грижат самите потребители.

napster.com
Популярност: 500 000 абонати
Система за обмен на файлове, създадена от Шон Фанинг пред 1999 в САЩ. Студентът от Бостън я измислил, за да може да си разменя музика с колегите си. Само година по-късно "Напстър" достигна върха на популярността си с над 70 млн. регистрирани потребители по цял свят. После обаче големите звукозаписни компании поведоха война на живот и смърт и успяха да обявят извън закона оригиналната безплатна система за обмен на файлове. Сегашната й версия слабо се отличава от хилядите други сайтове за платена музика. Но "Напстър" вече си свърши работата - създаде у мнозинството хора представата, че в предлагането на безплатна музика по мрежата няма нищо лошо.

youtube.com
Популярност: 100 млн. видеоклипа дневно
Сайт за обмен на видеофайлове, създаден от Стив Чен и Джауид Карим през 2005 в САЩ. Началото било година по-рано, когато двамата програмисти се замислили как да покажат и на други хора смешните клипчета от едно домашно тържество. Максимално опростеният им сайт тръгнал през февруари 2005 и днес, след само година и половина, е един от най-посещаваните въобще. Първоначалната идея за обмен само на домашни клипове не издържа дълго и сега в YouTube може да се намери всичко - футболни мачове, смешни реклами и дори стари телевизиони сериали. От големите телевизионни мрежи отначало се мръщеха на това "пиратство", но после решиха, че е по-добре да използват невероятната популярност на сайта, и вече успешно си партнират със създателите му.

blogger.com
Популярност: 18,5 млн. уникални посещения
Система за публикуване на блогове, създадена от Евън Уилямс през 1999 в САЩ. През 90-те години поддържането на блог - електронен дневник, започна да става все по-модно, но си оставаше запазено за програмисти, понеже изискваше всеки автор да поддържа собствен уебсайт. Тогава Уилямс създаде инструмента, който го направи лесно като писането с молив. Успехът надмина всички очаквания - нещо повече, той преобърна медиите с главата надолу. Общата аудитория на блоговете в Америка е по-голяма, отколкото тази на печатните издания.

friendsreunited.com
Популярност: 15 млн. потребители
Система за срещи между бивши съученици, създадена от Стив и Джули Панкхърст през 1999 в Англия. Идеята на двамата съпрузи сложи край на мъчителните срещи на випуските; ако поискате да се видите с някое старо гадже, не е необходимо да чакате десет години и да търпите всички останали неприятни (и вече остарели) физиономии от училище. Трябва само да потърсите в базата данни. За пет години подобни сайтове се появиха навсякъде по света, включително и у нас (Atol.bg например).

amazon.com
Популярност: над 35 млн. потребители
Сайт за търговия на дребно, най-вече с книги, музикални дискове и филми, създаден от Джеф Безос през 1994 в САЩ. Джеф избрал името, защото искал компанията му да е мощна и неудържима като река Амазонка. Очевидно това желание се е сбъднало, ако се съди по сегашните му приходи (около 8 млрд. долара годишно). Каква е тайната ли? Съвсем просто - понеже не се налага да наема търговска площ и продавачи, amazon може да предложи най-ниските цени.

google.com
Популярност: 1 милиард търсения дневно
Търсачка, създадена от Лари Пейдж и Сергей Брин през 1998 в САЩ. Идеята на двамата студенти била простичка: вместо да подрежда резултатите от търсенето според честотата на споменаване на дадена дума, тяхната система отчита честотата на препратките към всяка страница от други сайтове. И съответно вади най-популярните. В добавка Google има най-изчистения и достъпен дизайн. Резултатът: осем години по-късно всеки от двамата й създатели струва по 13 млрд. долара, а компанията вече се занимава с електронна поща, новини, сравняване на цени, картография, литература и безплатни телефонни услуги.


Тагове:   най,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: foreva
Категория: Други
Прочетен: 80947
Постинги: 8
Коментари: 40
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031