Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2006 16:07 - Работиш по-дълго, умираш по-рано
Автор: foreva Категория: Други   
Прочетен: 2894 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Работиш по-дълго, умираш по-рано
 
image
image
Работохолиците в САЩ заспиват от преумора на бюрата си
image
Американците се трудят 25 процента повече от европейците

Животът не престава да ни поднася изненади. Оказва се, че популярната българска поговорка "Който не работи, няма да яде" е вярна, но до известна степен. Учени от Калифорнийския университет в Ъруин, САЩ, стигнали до извода, че продължителната работа може да доведе до влошаване на здравето и преждевременна смърт. "Изследването доказва отдавна предполагаемата връзка между работата и здравето", в дискусията се включва и "Файнeншъл таймс". Предишни проучвания показват, че работниците и служителите, които остават до късно в офисите или предприятията, са по-застрашени от болести като високо кръвно налягане, травми и сърдечни пристъпи.
Жените, работещи повече часове, пушат и ядат повече и спортуват по-малко от останалите. През 2001 г. в Калифорния са били анкетирани 24 205 души. Резултатите ще бъдат публикувани от Американската кардиологична асоциация в октомврийския брой на Hypertension.
Дори няколко часа повече рушат организма
Специалистите са установили, че дори няколко часа по-удължено работно време през седмицата могат да окажат негативно въздействие на организма. Рискът от високо кръвно при тези, които работят не повече от 40 часа седмично, е по-малък с 14%, отколкото при останалите, които се трудят от 41 до 50 часа. При хората, работещи над 51 часа, показателят нараства с 29%.
Според авторите на изследването напоследък американците работят по-дълго, отколкото жителите на останалите части на света. Показателят им надхвърля този на европейците с 25%. Учените са установили също, че възможността да се влияе на условията на труд защитават от хипертония. При еднаква продължителност на работната седмица чиновниците и работниците без образование получават по-често диагноза хипертония, отколкото квалифицираните сътрудници - респективно 50% и 23%. Това означава, че задълженията, които изискват от сътрудниците по-голямо интелектуално напрежение, но предоставят по-голяма възможност да се повлияе на условията на труд, могат да предпазят човека от високо кръвно налягане.
През последното десетилетие броят на работните часове в САЩ се е увеличил. През 2003 г. средностатистическият сътрудник в САЩ е работил около 2000 часа на година. За сравнение: в Европа са средно 1650 часа, а в Япония - 1950. В развитите страни само жителите на Тайланд и Южна Корея, а също работниците в Хонконг се трудят повече.
По-малко значи повече
В Азия продължителният работен ден и повишените стресови натоварвания в работата се превърнаха вече в толкова разпространено явление, че се появи дори и специално понятие кароши - смърт от преумора или излишно нервно напрежение, свързано с работата. В Япония ежегодно умират от кароши около 10 000 души. В Китай няма официална статистика, но числото на аналогичните жертви расте със същата стремителност, както и икономиката на Небесната империя.
Във връзка с този проблем в САЩ се взимат сериозни мерки. Организацията Take Back Your Time вече празнува 24 октомври като края на работната година на средностатистическия европеец и призовава американските работодатели и трудещи се да обърнат внимание на факта, че американците работят повече. Организацията твърдо настоява за условия на труд, аналогични на европейските, обръщайки се към работодателите с аргумента: "Поучете се от Европа - по-малко означава повече!"

Росен Бабоев




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. inti - ----
08.10.2006 18:17
Според мене това се дължи на по-продължителния стрес и умствени натоварвания, а не токлова на физическия труд. Всеизвестно е, че стресът намалява живота и ускорява стареенето, така че не са открили топлата вода ;)
цитирай
2. nio - заек столетник
11.10.2006 16:08
Работиш по-дълго, умираш по-рано
Извода е да се боядисваме в зелено и да фотосинтезираме.
Пък и заек столетник няма/за разлика от костенурките/.:-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: foreva
Категория: Други
Прочетен: 81531
Постинги: 8
Коментари: 40
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930